9. IT juhtimine ja riskihaldus

 Firmade edu või huku määrab suuresti juhtkond ning otsene juhataja, kes võib viia firma mäest alla, pankrotti või vastupidi tõusutrendile.

Üks kõige silmapaistvamaid juhte on Elon Musk, kes on asutanud mitmed tuntud firmad nagu Tesla, Space-X, PayPal, OpenAI, kui ka vähem tuntud ettevõtted, näiteks Hyperloop, Solar City ja Boring Company (Mis ei ole otseselt boring nagu igav, kuid tegeleb maa-aluste tunnelite kaevamisega, et vähendada liiklust maapinnal). Üks põhjustest miks Elon Musk on silmapaistev on, et kui Elon lõi läbi ühes valdkonnas mingisuguse ettevõttega, ei hakkanud ta sellel alal süvitsi tegelema, aga asutas ka mitu uut haru ja teist firmat. Space-X on üks esimesi eravahenditest rahastatav kosmosetranspordi ettevõte, mis justkui pani alguse ka uuele kosmoserallile. Üks Elon'i vaateid mis erineb paljudest, on uskumus, et inimese osavus, nutikus ja teadmised ei ole otseselt haridusega seotud ja seetõttu võtab tihti tööle inimesi kellel on rohkem praktikat, aga vähem teoreetilisi teadmisi ning kõrgharidusi. (1, 2)

Teisena tooks välja Bill Gates'i. Bill Gates on üks inimestest kelle poole viidatakse kui öeldakse, et "Bill Gates ei lõpetanud (üli)kooli, seetõttu võin ka mina", reaalsuses võttis Bill Gates paberid välja Harvard'ist, kuhu enamus inimesi ei küündigi. Bill Gates on hea näide sellest, kuidas hästi ajastatud hea idee võib olla palju tähtsam, kui spetsiifilises alas professionaaliks saamine. Selliseid riske võttes peab arvestama, et põrumise võimalus on suur kuid tulem kordades suurem. Temast sai maailma kõige noorem miljardär, 31 aastasena. Sarnaselt Elon Musk'ile, ei jätkanud Bill Gates ainult IT alal, samas firmas, kuid suunas oma raha heategevusse ning asutas "Gates foundation'i", mille eesmärk on halvemas seisundis riikide toetamine ravimite ning infrastruktuuri arendamisega. (3, 4)

1. https://www.theguardian.com/technology/2020/mar/10/elon-musk-college-for-fun-not-learning

2. https://www.biography.com/business-figure/elon-musk

3. https://www.forbes.com/profile/bill-gates/

4. https://www.gatesfoundation.org/

Comments

Popular posts from this blog

12. Positiivne ning negatiivne kasutajakogemus.

13. Tugilahendused

14. IT turvariskid - pahavara