11. Arendus- ja ärimudelid

 Rapid application development ehk kiire rakenduse arendamine (RAD) on arendusprotsess kus pannakse rohkem rõhku adaptiivsele protsessile ning vähem rõhku planeerimisele (1, 2). 

RAD koosneb neljast osast: 

  1. Nõuete planeerimine - personal arutab ja lepib kokku süsteemi nõuded ja projekti ulatuse
  2. Kasutajate projekteerimine - toimub suhtlus kasutajate ja analüütikute vahel, luuakse mudelid ja prototüübid protsessidest
  3. Ehitamine - programmeerimine ning rakenduste arendamine ja integreerimine
  4.  "Cutover" - sisaldab andmete muutmist, testimist ning kasutaja koolitamist



RAD süsteemil on mitu nõrka külge, näiteks kontrolli on arenduse üle vähem ja disain võib kannatada. Kõige ohtlikum on aga see, et uue lähenemise puhul on läbikukkumise võimalus suurem, sest muutustega ei kohane inimesed piisavalt kiiresti ja raske on läbi näha kuidas probleemile teist moodi läheneda.

Samal ajal positiivsete külgedena võib välja tuua parema kvaliteedi ning riskikontrolli, ehk kuna kasutajad on integreeritud arenguprotsessi, on ülesehitus loogilisem ja välistab väiksemad riskid ning tagab parema kvaliteedi. 


Ärimudel ettevõtte näitel 

Ärimudeli näitena tooks välja Apple Inc.'i, suurfirma mille kogu vara on väärt ligi 323 miljardit dollarit (3). Apple'i ärimudeli põhialus on pakkuda mitut erinevat seadet samal turul (näiteks lauarvutid, sülearvutid ning nutitelefonid) - tõmmates nii kasutaja enda ökosüsteemi. Tagades kvaliteetse toote, mis oleks kasutajale mugav ning omades operatsioonisüsteemi millelt inimesed ei taha üle minna, sest ümberõppimine on piinarikas. Samal ajal on igal tootel aastas uus väljalase, motiveerides kasutajaid samas ökosüsteemis püsima ning uuemaid ning kallimaid tooteid ostma. (4, 5)



Allikad:

1. https://www.ebgconsulting.com/Pubs/Articles/RAD_Realities_Beyond_the_Hype_Gottesdiener.pdf

2. https://www.lucidchart.com/blog/rapid-application-development-methodology

3. https://s2.q4cdn.com/470004039/files/doc_financials/2020/q4/FY20_Q4_Consolidated_Financial_Statements.pdf

4. https://medium.com/@advinckb/apples-business-model-2020-and-beyond-c4418c0ce4b9

5. https://www.investopedia.com/articles/markets/111015/apple-vs-microsoft-vs-google-how-their-business-models-compare.asp#:~:text=Apple's%20business%20model%20is%20based,as%20Windows%20and%20Office%20Suite.

Comments

Popular posts from this blog

12. Positiivne ning negatiivne kasutajakogemus.

13. Tugilahendused

14. IT turvariskid - pahavara