10. Kuidas saada häkkeriks (arvustus)

 (Hacker-HOWTO) 

Terminile "häkker" on alati olnud mitu erinevat definitsiooni, sõltuvalt kelle käest küsid. Võhikule IT alal, meenub esimese asjana sissemurdja ja ründaja netis. Eric S. Raymondi'i selgitus häkkeri olemusest toob välja rangelt vastupidise seisukoha - esiteks ei esine häkkereid mitte ainult IT valdkonnas kuid ka kõikjal mujal ja nende põhiülesanne on just probleemide lahendamine ja uute asjade loomine. (Võib välja tuua, et tegelikkuses määratleb enamus artikleid häkkerit kui arendajat IT maastikul).

Eric S. Raymond annab väga selge ülevaate, et see kellest inimesed tegelikult mõtlevad kui kuulevad sõna häkker, on tegelikkuses kräkker. Selgelt on näha kirjutaja väga kriitilist ja vaenulist hoiakut nende suhtes. Tuues välja, et häkkerid näevad kräkkereid kui laiskadena, vastutustundetuena ja rumalatena, lisaks kasutades ka korduma kippuvate küsimuste all kerget sõimu nende minema suunamisel.

Üldiselt annab artikkel väga hea ülevaate nii algajale kui tegelikkuses ka juba aktiivsele arendajale häkkerite olemusest. Algajatele annab hea ülevaate, mis programmeerimiskeeli peaks õppima, mis operatsioonisüsteeme kasutama ja miks on tähtis autoriteeti ära tunda. Juba kogenud tegijale on see hea meeldetuletus kuidas suhtuda teistesse. Tuletades meelde ühe üldlevinud väljendi netis, et ükskõik kui hästi midagi oskad, on kusagil keegi kes oskab seda sinust paremini.

Tunnen, et põhjalikult ei suuda autori soovituste õigsust läbi töödelda, sest pole ise veel piisavalt kogenud sel alal. Samas igale tegijale IT's peaks see olema kohustuslik lugemine.


Allikad:

1. Eric Steven Raymond, "How To Become A Hacker" http://www.catb.org/esr/faqs/hacker-howto.html 

Comments

Popular posts from this blog

12. Positiivne ning negatiivne kasutajakogemus.

13. Tugilahendused

14. IT turvariskid - pahavara