8. Professionaalid Eesti infotehnoloogias

 Eesti reklaamib ennast kui "Nutiriik", meil on e-residentsus, valimised toimuvad läbi arvutite ning kõike maksudega seonduvat näeme samuti netist. Ometigi on meil kui nutiriigil suur tööjõu puudujääk professionaalidest IKT valdkonnas. (1)

Eesti IKT's on valdav probleem vastavate oskustega inimeste leidmine. Olgu see firma kes pakub IT arendus teenuseid või firma kes palkaks ise IT-spetsialiste endale arendajateks tööle. Näiteks arendajaks võetakse pigem tööle neid kellel on rakenduskõrgharidus, mitte bakalaureuse kraad. Seda puhtalt selle pärast, et rakenduskõrgharidusega lõpetanul on rohkem praktikat ja teadmisi tööst. Paralleelselt toimub  protsess, kus IT aladel õppivad tudengid jätavad õpingud pooleli, et asuda kohe tööle, vähendades võimalike spetsialistide arvu keerulisemates valdkondades. (1, 2)

IKT on väga lai valdkond, kõik ettevõtted otsivad endale professionaale, kuid neid võib justkui jaotada kaheks. Väga kogenud, kutseharidusega, rakenduskõrgharidusega või bakalaureuse kraadiga töötajad kellel on veidi teadmisi kõige kohta või magistri/doktori kraadiga lõpetanud, kes samuti teavad rohkelt kõige kohta kuid omavad häid teadmisi mingisuguste spetsiifiliste alade osas. (2)

Algtasandil võib rakenduskõrgharidusega töötaja olla firmale palju kasulikum kui doktorant, suutes midagi lihtsat väga kiiresti luua. Samas vastupidi suudab seda kõike teha ka doktorant, kellel on alati võimekus lahendada väga palju keerulisemaid probleeme. Seetõttu võiks öelda, et professionaal kogu IKT valdkonnas oleks midagi mis pigem ei eksisteeri. Selle asemel võiks öelda, et on olemas professionaale IKT allüksustes, näiteks back-end arendajad kellel on kas hulgaga kogemust või väga hea haridus selles valdkonnas.



Allikad:

1. https://www.aripaev.ee/uudised/2017/04/26/it-tootajate-puudus-saab-alguse-valjaoppest

2. https://tehnika.postimees.ee/3918779/ekspert-eesti-pole-it-talentidele-tootatud-maa

3. https://raha.geenius.ee/blogi/cvkeskus/avame-kaarte-kui-palju-teenib-eesti-tarkvaraarendaja-ja-kui-noutud-nad-ikkagi-on/

Comments

Popular posts from this blog

12. Positiivne ning negatiivne kasutajakogemus.

13. Tugilahendused

14. IT turvariskid - pahavara